A vidéki élet velejárója, hogy az ember nemcsak a természetben pihentetheti fáradt idegeit, hanem egyúttal elnyomva a madárcsicsergés és a lágy szellő duruzsolását, fülhallgatóval a fülén gereblyézheti tisztára az udvart. Szokás szerint ilyenkor nem valami techno zenét választok eme tevékenységhez, ami logikus lenne az ütemes munkavégzés miatt, hanem az éppen aktuális releasekkel (geek szöveg, vállalom) pakolom tele a lejátszót, halljuk mik az újdonságok melyik blackmetal művész szarta ki magából a nagyobb feketeséget a héten.

Elsőként a Blood Of Kinguval kezdtem. Ők egy ukrán ’szupergroup’, második lemezük ez már. Hirtelen megilletődtem, hogy átmentek teljesen Aeternusba, meg is torpantam egy picit két fa közt, hogy ezt a zsákutcát csak nem vállalják be, de szerencsére nem ez történt. Egy nagyon súlyos és barátságtalan albumot készítettek el ami a szokványos (itt épp Åkerfeldtes) hörgés mellett az ún. torokhanggal tették még zordabbá a mondanivalójukat. Egész nap nem lehetne a BoK-ot hallgatni, de elménk legyalulására néha muszáj lesz hozzányúlni.

A következő választásom a Gromm tavalyi (ismétlem, friss releasekről van szó) lemeze lett. Ez egy mindenképpen könnyedebb hangvételű, szinte azonos tempóban végigzakatoló 5 számos kis blackmetal pakk, semmi újdonsággal, ám mégis szerethetően elénk tálalva.

A Dodkvlt nomen est omen alapon jéghideg norvég zenét zúdít ránk, nem túl fogósan. Bár vannak dallamok, sokat kell még tanulniuk a nagyoktól. Első életjelnek nem mondanám éppen elvetélt ötletnek, de megvételre senkinek sem ajánlanám.

Végeztem a takarítással közben és a Watain-ra már nem maradt időm. Nem is baj.

Blood Of Kingu – Sun in the House of the Scorpion 2010
Gromm – Pilgrimage_Amidst_The_Catacombs_Of_Negativism 2009
Dodkvlt – I 2010
Watain – Lawless Darkness