Sziasztok Kedves Ulver és toplista rajongók!

Hosszas tépelődés után sikerült megszülni az alant terpeszkedő toplistát. Top-top, ki topog? Ulver inda House!

Nézzük hogyan alakult az idei esztendő Ulver ügyileg, melyek voltak a csúcspontok és mélyrepülések, mi adott hozzá és mi az ami inkább elvett az Igényes Zenehallgatás Élvezeti Értékéből. (On 28.02.08, Ulver won the OSLO AWARDS for Album of the Year, kacc-kacc)

5. Ahogy a wikipélda is mutatja: Alkaline Trio Norwegian experimental band. Ulver contributed strings, programming and vocals onLost & Rendered” and “In My Stomach.”  Konkrétan a Agony and Irony lemezükről van itt szó. Maga a dal nagyon indie, nagyon divatos és lévén botfülü vagyok, fogalmam sincs mi lehet itt a hozzáadott érték farkasügyileg. Úgyhogy egyértelmű a kissé megalázó utolsó hely. (A másik nótát nem volt módom még lefülelni, mert csak itunes-szal lehet elérni, ennek pedig elvi akadályai vannak részemről sajna-majna) :(

4. Mindless Self Indulgence – Pay For It (RMX By Ulver)

Beszédes cím, Pay for it, haha, bírom a humorukat. Tény, hogy etetni kell a kölyköket otthon, de egy farkas ne menjen már le kutyába, ha értitek mit akarok mondani. Oké hogy az eredeti zene is egy kritikán aluli Marilyn Manson kópia, a legarcpirítóbb fajtából, de ilyen lim-lom remixet trance válogatásokon is nehéz találni. Szégyen, lépjünk is tovább.

3. A Star Of Ash-es Ihriel (lásd még: Peccatum, Ihsahn ágyasa) szólóprojektjének második lemezével igazán kellemes meglepetést okozott, csak a vasszigornak hála  nem jutott feljebb listánk harmadik helyénél. Az előző albumhoz hasonlóan itt is két dalban szerepel Garmarna, változó színvonallal. A “Blood Bones and a Skull” nem lopta be magát a szívünkbe, a kitekert dallamok mögött valójában a produkció egyik töltelékszáma rejtőzik. A második, “Crossing Over” című darabban viszont megvillan a két főszereplő tehetsége, ráadásul itt pont hogy az egyszerűségben rejlik a nagyszerűség. Közhelyek? Akár maga a teljes lemez.

2. Genghis Tron – I Wont Come Back (Ulver_remix)

Végre itt már nagyjából azt kapjuk amit mindig is szeretnénk norvég bálványainktól: gyomorüreget rezegtető basszust, (sajnos csak) kis eklektiát, (némi) bűvészkedést az elektronikával. Nem értem miért fogták vissza magukat, pedig az eredeti Genghis szám önmagában sem rossz, pláne hogy tiszta Aphex Twin-esek a ‘trónikus részek. Vagy túl magasra tették volna nekik a lécet? Mindenesetre sokkal bátrabban is szétcseszhették volna a számot a la Sworn remix. De így sem rossz! Ezért már végülis megérdemelten vehették fel a fizettséget.

1. A 2008-as év Numero Unoja megkérdőjelezhetetlenül a Shockadelica elnevezésű norvég előadók által feldolgozott Prince nóták (idén volt ötvenéves). Adal címe:  Thieves In The Temple – Ulver Feat. Siri Stranger

Igazából itt nincsenek nagy figcsik, Garm apó hozza azt a bugyilehúzós figuráit kiegészítve a női dalospacsírtával, ami egy szívbemarkoló de még se túl depis kollaborációt és Igényes Feldolgozást eredményez a végén. Méltó az első helyre, ez nem is lehet kérdés.

+1  Hősünk idén egy Manes által újraértelmezett nótában is szerepel, mely a V:28 névre hallgató hajbanda búcsúkiadványán, a Total ReConstruction-on foglal helyet. A temetésen Cold Meat-es és avantgarde blekker muzsikusok húzzák a talpalávalót. OilRygg, jóllehet elektronyos mágiáját nem alkalmazza, hisz csupán az eredeti felvételen található hangsávjaival járul hozzá a farkasordító hidegben mélyen távolba bambuláshoz, mégis uralja a dalt, melyet Manes-ék a View EP-ről ismert Coil-os megoldásokkal és gitárprüntyivel tesznek még éteribbé. Ahogy Szécsi Pál első hangjait meghallva sikítottak a bölcs asszonyok, úgy teszünk itt mi is, amint megszólal a jól ismert szellemhang. Hatásvadász, de kit érdekel, ez talán idén Krisztofóró egyik leglélegzetelállítóbb felbukkanása.


-1 Hobbi, alamizsna, túlszívás, bohócparty. Ezek a szavak jutottak eszembe amikor meghallottam, hogy Rygg mester az Æthenor nevű zaj és drone brigád soraiban élő koncerten fog pantomimezni a laptopok mögött. Nyilván Windowst telepített, mert túl markáns egyediséget nem tudott hozzá varázsolni az igen ijesztő és kimunkált űrbéli félelmeket megidéző ismert muzsikosok  zenéjéhez. Egyszer fent, egyszer lent.