Az idén tavasszal érkező új promofotókról Kjell Månssont, Burzum mester gyermekkori jó barátját kérdeztük.

Daphne Zuniga (az Autodafé avatarja): — Mit kell tudni a hamarosan érkező új képekről, Mr. Månsson?

Varg Vikernes (Kjell Månsson avatarja): — Többen már a tavalyi képeknél is nehezményezték, hogy elég sok mindent fedtek el a kíváncsi szemek elől – hogy csak egy példát hozzak, mindegyiken csuklya fedte a fejem, így nem lehetett tudni, mennyire hosszú is most a hajam. Mindenki tudja, hogy ebből az éppen aktuális világnézetemre is nagyban lehet következtetni, például a böriből is gyakran nem szavakkal, de hajhosszal kommunikáltam – elég volt letolnom kopaszra, hogy különféle náci szervezetekkel hozzanak összefüggésbe. Pedig hát épeszű ember tudja, hogy olyan messze állok a nemzetiszocialista eszmétől, mint honlapom az orosz komcsiktól.

Holden (az Autodafé avatarja): — Akkor a mostani fotók többet fognak megmutatni? Ismét a farm ad majd otthont nekik, és milyen kiadványok vezethetik majd fel az olyannyira várt fényképeket?

Silenos Kiadó (Kjell Månsson avatarja): — Készül hozzá egy zenei produkció is Umkliptar (Metamorphoses) címmel, mely a csúcsminőségű, festménynek bátran tekinthető képeket hivatott reklámozni. Még nem tudni, milyen tartalom lesz rajta megtalálható, de annyit előzetesen is érdemes leszögezni: scaldic metal lesz ez a javából!

Autodafé Magazin (Holden avatarja): — Pontosan mi is ez a scaldic metal, és miért?

Kjell Månsson (Kjell Månsson avatarja): — A szkaldok olyan norvég és izlandi költők voltak, akik pénzért és lakhatásért bármiről írtak verseket. Aki Varghoz hasonló, elismertségért kurválkodó celebeknek mondaná őket, annak innen üzenjük: jössz te még a mi boltunkba! Egyszóval hivatásos szerzők voltak, akik a regnáló hatalmat szolgálták ki, de kellő ellenszolgáltatás fejében képesek voltak bármikor gombnyomásra kijelenteni, hogy “nem tetszik a rendszer”. Segítségükkel is szeretnénk jelezni, hogy fogalmunk sincs még az anyag műfajáról, de ez tulajdonképpen nem is fontos, csak afféle ajándék lesz a fotográfiákhoz.

A Kérdező (Autodafé Magazin avatarja): — Miféle filozófiát tárhatnak majd elénk ezek a művészi igényességgel megalkotott képek, és hol kerülnek rögzítésre?

A Válaszoló (Leiszter Attila avatarja): — Várhatóan a Grieghallen hegység egy elhagyatott kunyhója mellett, és Varg kezében most is lesz valami, ami alkalmas 8 napon túl gyógyuló testi sértés okozására, mondjuk egy szamurájkard. Lesznek egyéb élethelyzetekben készült képek is: Varg egy szkanderbajnokságon, Varg egy jó ropogós gabonapehely elfogyasztása közben, Varg tankolás közben Lada Nivájában, Varg a magyar nímandoktól érkező rajongói levelek megválaszolása közben. Inspiráló alkotások lesznek, úgy hiszem, és nem mást fognak elénk tárni, mint a mítoszok gyönyörűségét, az erdőségek zord valóját, az elhagyatott fák vad sikolyát, meg hasonló izgalmas, soha korábban szavakba nem öntött jelenségeket.