Hogyan ismerjünk meg új, bizarr és épp ettől olyan izgalmas zenéket?

A Fémforgács-módszert nyilván már mindenki ismeri: csak rá kell nézni az utóbbi két-három hangpróbára, és az utolsó pár helyen lévő albumok egyike biztosan korszakalkotóan beteg mestermű lesz. „Uhh, ez nekem már túl sok”, „jézusom, ez csak csörömpölés, pedig múltkor is hallgattam ám egy ilyet, az még elviselhető volt”, „két percig bírtam, ez nekem csak zaj, Einherjerrel kellett gyógyítanom magam” – írják ilyenkor a szakértő metálosok, az egyszeri művészetkedvelő pedig rögtön tudja, hogy kincset lelt.

Példánkat illusztrálandó nem is kell messzire mennünk: a legutóbbi, 274. hangpróbán utolsó előtti helyen szerepel a Child Abuse-tól a Trouble in Paradise. „Hettyttyteeettytteruuhheekkuee…ezek a csodálatos pink floydi mélységek…truuuweerekeeeex…ennél egy telipakolt betonkeverő is több zeneiséget áraszt” – adott fél pontot az At the Gates teljesítményét 7,5 ponttal jutalmazó nascence, tehát nyilván kiváló korongról lehet szó. Ahogy a Pyrrhon – The Mother of Virtues esetében is, amiről azt írta arallu72: „Hú vazze léteznek ilyen “zenék”? Le vagyok maradva.” Hát persze, hogy le vagy maradva, de ezt már onnan tudhattad volna, hogy pár héttel korábban kilenc pontot adtál a Wall of Sleep Hammer-mellékletként kijött lemezére.

Aztán lehet még név alapján király Dallamgyárosokra találni: esetünkben most erről lesz szó.

Történt, hogy megláttam Facebookon: Kátai Tamás lájkolta a Blood Music friss posztját, amiben a jövőre náluk albumot megjelentető csapatokat sorjázta a kiváló kiadó. A felsorolt zeneszerzők közül a legérdekesebb neve nyilván az Öxxö Xööxnek van: ez már majdnem OXOX, emlékeztek, az a kiváló honlap, ami ezt a cikkcsodát volt képes élesíteni a Sólstafir kapcsán.

Ha az ember jobban odafigyel, észreveheti, hogy ennek a csapatnak a nevében csak x-ek és ö-k vannak – tehát vagy egy remek suicidal black metal projekttel van dolgunk, vagy egy újabb gothic butasággal. Sajnos a Metálos Enciklopédia ez utóbbit mutatta, így felesleges is volt többet remélni a csapattól.

„Ezlèybdrèb Zuèrkl Bèrvétrèmdre” – szól a Brenoritvrezorkre egyik számának a címe, és ha az ember jól körülnézett az Öxxö Xööx oldalán, észrevehette a Whourkr nevű zenekart, aminek van egy Antzcrowzing című dala.

Whourkr – úgy hangzik ez, mintha valami funeral doom cuccról lenne szó, pedig nem. Yum Nho Naät – szól a csapat másik dalának címe. Jajj, ne, új lemezt adott ki a Tenhi? Szerencsére nem!

Utóbbi dal szövege így szól:

„Oo koni kos koni kidoni
Ko koni do korvi kidini

Oooooooooooooooooooooo
Oooooooooooooooooooooo

Ebani dobi nib betue due
Jiii do n ido nigni
Jiii do n icho”

A Concrete dalainak meg állítólag szövege sincs. Ha feljebb tekintünk, a lyrical themes-nél ezt láthatjuk: „gibberish”

A csapattagoknál észrevehetjük: a két fontos tag egyike Igorrr, akiről már hallhattunk egy s mást, mintha letett volna egy-két dolgot az asztalra. De azért nem árt leellenőrizni a dolgot.

 

Képernyőfotó 2014-11-24 - 17.18.34

 

 

 

 

Bizony. A Whourkr három nagylemezével maradandót alkotott, hallgassa mindenki jó szívvel e mesterműveket!