sabaton-the_art_of_warMost az egyik kedvenc zenekarom legfrissebb albumát próbálom nektek bemutatni,előre is elnézésteket kérem,ha egy kicsit szubjektív leszek,de egy olyan csapatról lévén szó, mint a svéd Sabaton nehéz nem elfogultnak lennem.
Először nézzük is, ki fia-borja ez a Sabaton? Joakim Broden-ének, Rikard Sunden-gitár, Oskar Montelius-gitár, Par Sundstrom-basszusgitár, Daniel Mÿhr-billentyű, Daniel Mullback-dob. A banda 1999-ben alakult a svédországbeli Falun-ban. Hasonlóan a nagy és sikeres csapatokhoz, ők is keményen dolgoztak a demólemezeiken és sorozatban léptek fel klubokban, hogy felfedezzék őket….de hosszú-hosszú ideig mindhiába!
Diszkográfia: 2001 – Fist for Fight, a 2005-ös év hozta meg a várva várt sikert a Primo Victoria albummal. Majd ezt követte 2006-ban az Attero Dominatus, 2007-ben pedig a Metalizer és el is érkezünk kritikám célpontjához, a 2008-ban megjelent The Art of War fergeteges remekműhöz.
A Sabaton egy svéd melodikus power/heavy metal együttes. Zenéjük történelmi harcokat, háborúkat dolgoz fel és epikus hangzásukat kórusokkal teszik teljessé. Dalaikban gyakran jelennek meg gitár- és szintetizátorszólók. Az együttes neve a lovagi páncélzat lábfejet védő vassarujából származik. Aki ismeri a Sabaton eddigi kiadott lemezeit az tudja jól, hogy hihetetlen milyen fejlődésmenetről tettek tanúbizonyságot ezek a fiúk!
Személy szerint minden albumukért teljesen oda- meg vissza vagyok, de azért esett a választásom a 2008-as remekműre, mert ez a legfrisebb műalkotásuk és talán ezen albumtól már nagyobb ismertségnek örvendhetnek metálzenei körökben. Hiszen az előző négy albumhoz képest keményebb hangzást és erőteljesebb zenei stílust tálaltak nekünk ezek a zseniális svéd fickók.
Na de miről is beszélek, íme lépésről-lépésre: az album 13 számból áll.
1. Sun Tzu Says: egy rövid bevezetés az album hangulatába, mondandójába. Ezután jön az első igazi zúzás; The Ghost Division (Szellem osztás) : ez a szám a II.Világháborús francia hadjáratról szól. A Rommel vezetése alatt álló tankhadosztályt a francia hadjárat alatt szellemhadosztálynak nevezték el, mert soha senki nem tudta, hogy hol található – néha még a német hadvezetés sem! Rommel sikere fõleg ezen a rendkívüli gyorsaságán alapult, ami később “Blitzkrieg-technika”-ként híresült el. Azt kell mondjam,hogy ezt a témát a fiúknak igazán jól sikerült dalba önteni, mert a szám olyan ritmikus és dinamikus, mint egy valódi tank: jön, lát és mindent elsöpör. Már a kezdés egy zseniális billentyű és dob záporral indít, amihez mikor bekapcsolódik a gitár, akkor már nincs megállás…a végig kemény zúzós hangzást, Joakim Brodén énekes hangja még meg is koronázza.
sabaton3. The Art of War (Hadtudomány): címadó számh, gondolom nagyon nem kell ragoznom, ez mindent magába foglal…ezen svéd fickóknak köszönhetően pedig, már tudatosul is bennünk, hogy a háború az nem gyerekjáték, komoly és megtervezett cselekedetek folyamatából tevődik össze minden mozzanata…ők ezt mind szövegben, és zenében is tökéletesen visszaadják nekünk…itt egy megfontolt hangvételű- és a többszörösen visszatérő- refrénre hangsúlyt fektető műalkotást készítettek. A billentyűs játéka is olyan, mint egy himnusz….egyszerűen úgy tökéletes az egész, ahogy van. Mondhatnánk: The Art of Music!
4. 40:1 :Németország lerohanja Lengyelországot, a wehrmacht bevetésével. Szomorú esemény, rengeteg halott…ennek a dalnak a felépítése is érezhetően visszaadja a szövegi mondanivalót, tempós, elsöprő erejű riffek, nekem a kedvenc nótáim egyike…meg kell hallgatni és akkor megértitek, hogy miért.
5.Unbreakable (Törhetetlen): a tökéletesen felszerelt katonák határozott megindulása a cél felé; az egész nóta szép, kimérten, lassú tempóban indul és ez tart kb. a szám közepéig, mikor is elérik a célt és letámadják az ellenséget (az említett katonák) és onnantól már nincs kegyelem. Olyan ütközet fültanúi lehetünk, amit nehéz megállni fej, kéz és lábmozgás nélkül…főként mikor behasít egy zseniális kis szólógitártéma is a zúzás alatt, aztán mikor egy dobtémával lezárják a számot gondokodnod kell,hogy akkor most hol is vagy?:)
6. The Nature of Warfare (A hadviselés természete): egy kellemes női hang instrumentális aláfestéssel mond némi ősi bölcsességeket.
7.Cliffs of Gallipoli (Gallipoli sziklái): na ez a szám egy másik kedvencem az albumról, én csak úgy emlegetem,hogy ez egy “szonáta”; a katonák búcsúja a szeretteiktől. Gondolom a mi korunk embere el sem tudja képzelni milyen érzés lehet elbúcsúzni olyan emberektől
akiket szeretünk, levélben, mert más lehetőségünk nincs, és még ugyan élünk, de tudjuk, hogy már csak ez a levél lesz részünkről a szeretett személy(ek) felé az utolsó kommunikáció. Ez az amit a fantasztikus svéd 6-os dalba szedett és le a kalappal előttük, mert fergetegesen jól sikerült. Panaszos hangja van a szám közepén a szólógitárnak és ezt tudva nem is fogták rövidre a szerepét, a billentyű is nagyon el lett találva ahogy olyan trillázós, minta legördülne egy-egy könnycsepp. De hát kellett is ez a szám az albumra, mert a sabaton3Sabaton mindig csinál egy balladát minden albumára….ezen a Gallipolit és csak fejet hajtani tudok előtte….bravó fiúk!
8. Talvisota: Sztálin a második világháború kitörése előtt két héttel egy legalább egymillió fős hadsereggel támadta volna meg Hitlert, ha sikerül megegyezni a Moszkvában tárgyaló angol és francia delegációkkal – derül ki a 70 éves titkosítás alól feloldott brit kormányzati dokumentumokból. Ez a dal nagyon jól átadja nekünk a hangulatában is, hogy mire készültek az oroszok, kicsit olyan fanatikus a tempó, pörgős a gitár, elszántság és vakmerőség jön át a hallgató felé.
9. Panzerkampf: Prohorovka körzetében 1200 harckocsi és rohamlöveg részvételével lezajlik a hadtörténelem (eddigi) legnagyobb páncélos ütközete. Az 5. szovjet gárda- harckocsi hadsereg megállítja a 4. német páncélos hadsereget. Nos ezt a sztorit kellett zenébe átadni és mint eddig mindig, ismét azt kell mondanom sikeresen meg is tették. Hallgatva a számot, a dob és a gitárok olyan összjátékát lehet felfedezni a dalban, mintha csak harckocsik dübörögnének egy háborús harcmezőn. Ez a szám egy tipikus páncélos induló Ha már akkor megírták volna a srácok, tuti a német és orosz csapatok a fülükben ezt hallgatva masíroztak volna egymás ellen.
10. Union (Slopes of St. Benedict): Monte Cassino egy sziklás hegy 130 kilométerre délre Rómától, 520 méter magasan. Nursiai Szent Benedek, a bencés rend megalapítója 529 körül monostort alapított rajta. A második világháborúban a kolostort lebombázták és egy hosszú ideig tartó csata színtere volt. Ez a történelmi háttér is sokat sejtet, az egész dalnak olyan a feelingje mint egy szomorkás mesének…szerintem jól kitalálták a ritmust, mert olyan lendületet ad, hogy szinte lépésről-lépésre átérezhető a háborús hangulat. A hangszerek szinte masírozó hangot hallatnak magukból, melynek a dob adja meg a ritmusát. Szerintem egy igazán jól (a témát alaposan átérezhető) kidologzott szám ez is. 11. The Price of a Mile (Egy mérföld ára): ez a dal az I.Világháború egyik egyik legvéresebb ütközetének sztoriját hivatott összefoglalni, azaz a Passchendaele-i csatát, mely három felvonásban történt és a legtöbb emberáldozatot szedte a háború történetében. Nekem ez az albumon a másik kedvenc számom, mert mind tartalmilag, mind zeneileg professzionális. Ahogy ezt a brutális ütközetet megzenésítették az maga a csúcs…a legjobb szólógitár témát is ebben a dalban lehet felfedezni, de ez nem meglepő, végétére a történelmi háttér meg is kívánja mindezt ,hogy szinte zokogjon a gitár…mert
kérem szépen bizony zokog a gitár, egy olyan szintetizátor téma kíséretében, hogy az embernek borsózik a háta a gyönyörtől…
De nem is ragozom tovább,ha eddig semmi nem keltette fel a publikum érdeklődését, akkor jelzem, ha másért nem, csak ezért az egy számért érdemes beszerezni az albumot. 12. Firestorm (Tűzvihar): valójában a stratégia bombázás az alcíme…mit is mondhatnék, valóban valami olyasmit alkottak a fiúk, mert úgy jön át a szám mint, a levegőben egy Junkers Ju-88-as bombázó repülőgép a vészterhes ég szürke felhői alatt. Gyors és kegyetlen a tempó, igazi zúzós nóta, itt aztán lehet a fejjel propellerezni kérem…csak hajrá! 13.-A Secret(egy titok):ez már csak egy kis levezetés…
Az egészet összefoglalva, remélem sikerült kellő alapossággal megismertetnem veletek ezt az albumot. Utólag meg kell jegyeznem,hogy nem kevés időmbe és energiámba telt, mire a történelmi háttereknek utánaolvastam, mert ha őszinte akarok lenni, én az iskolai éveim alatt hanyagoltam a világháborúk tanulását. Ha másért nem is, de akár ezért lehetne iskolai tananyag a Sabaton, mert teszem azt, akit szintén nem foglalkoztat a tananyag, hátha jobban érdekli majd, ha ezt a zenét meghallgatja.:)
Jó zenehallgatást mindenkinek!

Szilágyi Anita, egygyeremekes családanya, Budapest

Update: Lapzártánkkor érkezett a döbbenetes hír, hogy.