Sziasztok Rajongók! Egy nagyon kedves olvasói kérésnek teszünk eleget most: tavaly körbeküldtünk egy kérdőívet amiben megkérdeztük, hogy szerintetek milyen lemezkritikát kellene írnunk. Dögivel érkeztek a válaszok a Föld (amíg kerek, addig lesznek metalosok) minden zegzugából, persze a legtöbben a legújabb Ossian lemezről szerettetek volna olvasni. Mi értetek vagyunk, úgyhogy lássuk 2013 egyik legszínvonalasabb zenei kiadványának az elemzését!


A Media Marktban 1999 jó magyar forintért megvásárolt CD-t (Compact Disc) sietve kibontottam. 

Ami elsőre szembetűnik az a közepes anyagminőségű polietilén csomagolás. Érthető, hogy nem selyempapírba teszik ennyi pénzért, tehát célnak megfelel, mondhatjuk bátran, hogy a megfelelő védelmet (karcolás pl.) így is biztosítani tudja a hanghordóznak.

A diszk elején az árcímkét találjuk, precízen feltüntetve rajta az ár mellett a kiadó nevét, raktári számot és a vonalkódot. Megfordítva, szintén egy hatalmas vonalkódos matrica díszeleg, kitakarva a jobb alsó sarkon levő feliratokat.

A fólia eltávolítása után (van még egy fólia!) nézzük meg tüzetesebben a hanghordozót.

 

A lemez úgynevezett digipack formátumban jelentetett meg, melyben a belső oldalzsebbe helyezték el a bookletet (erről majd később). Maga a digipack 150 grammos matt műnyomópapírból (szín: CMYK) készült. Abszolút sztenderd, nem lóg ki semmilyen irányban a piacon lévő termékek közül, így ez 3/5 pontot ér.

A borító eleje fekete, mattos alapszínű, amire szürke festékréteggel került rá a szöveg. Ez már-már a jól ismert blackmetal cd-k színvilágát tükrözi. A gerincen az együttes neve (Ossian) és album címe (a Tűz jegyében) látható, egy piros tónusú pöttyel elválasztva egymástól. Ez a kis rikító pontocska kellően figyelemfelkeltő az alapból sötétre színezett borítón. A hátoldalon az album számcímei vannak felsorolva, lejátszási sorrendben. Maradunk továbbra is a semleges vonalon ami a pontozást illet, de legyünk igazságosak, ez a piros pötty fél pontot megér. 3,5/5

A booklet: a hátulján a szokásosnak mondható zenekari tagok felsorolását láthatjuk, az együttes eléréseivel (kizárólag internetes hivatkozások már!), legalul pedig egy friss promóciós fénykép a zenekarról, középen az énekessel.


Az elején látható rajz egy tűzfelhőt/lángcsóvát ábrázol, ami ugye szorosan kapcsolódik a lemez címéhez. Középen pedig a jól ismert Ossian logó díszeleg. 0018

A booklet összesen a nem hivalkodó, szimplán is kifejező megvalósítás miatt megérdemli a 4 pontot.

A digipack belső borítóján leledzik köszönetnyilvánítós szekció, megtoldva Paksi Endre pársoros gondolatával. Érdemes megnézni a háttérgrafikát itt is, ahogy a felső sötét részből fokozatosan a lángnyelvek megjelennek az aljáig. Ugyanez a mesteri design vonul végig magán az adathordozón is természetesen. A gondolatok miatt 5/5!

A digipack, jellegéből fakadóan sokkal sérülékenyebb, mint egy műanyagtokos megoldás, így itt is jól látszik, hogy a jobb alsó sarka kicsit megadta magát. Jobban megnézve a kartonra nyomtatott papír sem tűnik csúcsminőségnek, így ez mindenképpen -1 pontot ér az értékelésünkben most.

Használhatósága: Az üres cd-tartót simán fel lehet dobni egy tirádás, esztétikus lemezformátummal. Persze ha zenét is szeretnénk hallgatni, akkor ezt el kell távolítani a tartóból arra az időre.

Természetesen a kemény és sima felületű cd lemez kiválóan alkalmas lehet pohár alátétnek. A képen mi egy sörrel teli edénnyel próbáltuk ki és meg kell mondjam maximum közeli volt a komforthatás.

A kalandokat kedvelők bátran kipróbálhatják a konyhában is ezt a tulajdonképpeni multifunkcionális célszerszámot. Kiváló példa erre egy szendvics elkészítése, ahol a zsemlét könnyedén kettévághatjuk a cd lemez élével. Vigyázat, éles!

Van a ravaszabb olvasók számára is egy jó hírünk! A cd-ből egy nagy hatásfokú lézerblokkolót is lehet építeni, amennyiben a visszapillantó tükörre (szigorúan a kereszt alá) applikáljuk. Ráadásul ez szinte minden gépjárműben használható, hisz 99%-ig kompatibilis a lemez.

Beláthatjuk, hogy használhatóság terén egyszerűen ha akarnánk se tudnánk fogást találni, így megkérdőjelezhetetlen az öt pont.

Összegzés: 4,25 a totál pontszám, ami a kerekítés szabályait figyelembe véve egy erős 4, azaz négy pontot jelent. Kiemelendő mindenképp a sokrétű felhasználhatóság és a mondanivaló, ám nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt sem, hogy maga a csomagolás sajnos nem sikerült tökéletesre. A következő lemezen remélhetőleg erre is figyelnek majd a srácok.