Tekintve ugyanis, hogy mi egy közszolgálati médium vagyunk, kötelességünk tájékoztatni az Igényes Zenehallgató Burzsoáziát az eljövendő, elementáris erejű sókról, zenei előadásokról, műfajok határát feszegető, innovatív kultúrestekről.
Az egyik mindjárt holnap megrendezésre is kerül az alternatív értelmiség kedvenc bisztrójában, a Trafóban. Hazánkba látogat ugyanis A Zenekar, minden idők első számú undeground kedvence, a valószínűleg nem Swans-cipőben trendiskedő amerikai csodacsapat.
Egyként borulunk le most mindannyian az előtt a csoportosulás előtt, akik nélkül ma a metál kétharmada nem létezne, esetleg háromnegyede, de hogy a Nadja, a TwinSisterMoon és Jarboe semmiképp sem, az biztos (na jó, utóbbi lehet, hogy mégis csak létezne, de azért mégsem úgy, hanem valahogy egészen máshogy). Igen érdekes kis zenekar ez az 1982 óta létező Swans, ugyanis minden egyes albumukkal táptalajt szolgáltattak valami későbbi, leleményes és magába zárkózott műfaj kialakulására, meg az idióta Neurosis megszületése is az ő számlájukra írható, ami természetesen bocsánat nélküli bűn.
Első néhány albumuk egészen borzasztónak volt mondható még Child Abuse-mértékkel nézve is, de aztán a Greed-Holy Money kettős már felvillantotta a szivárványszínű borultság érdekes lehetőségét, mely a korábbi morci irányhoz képest sokkal nagyobb távlatokat nyitott meg a banda előtt, olyan örökérvényű butaságokig elvezetve a tisztelt hallgatóközönséget, mint a White Light from the Mouth of Infinity, vagy a Soundtracks for the Blind. Elsők között jöttek rá arra is, hogy elég csak némi fals hangot elszórni itt-ott, a műfaj megnevezése elé beszúrni a post- előtagot, és máris garantált az út a kultstátuszig, vagy legalábbis a Trafó művészmetálosainak pajkos szívéig.
Ha igazán sznobametálosok akarnánk lenni, akkor most elsütnénk a kötelező “jajj képzeljétek, John Smith és George Connor is visszatért, és mekkora legendák szent lábai fogják majd tapodni arra méltatlan fővárosunk betonzatát”, de ez már tényleg túlzás lenne.
Egyesek emlegettek még bizonyos revelációt, életetek legjobb koncertjét és felmagasztosult lelkiállapotot: ebből egy szó sem igaz, ne is így menjen oda senki, mint ahogy hasonló elvárások sosem vezethetnek semmi jóra. A Fostartálynál például úgysem lesznek jobbak.
Szó volt még James Blackshaw fellépéséről is, aki a látszat ellenére tényleg nem a Monty Python társulat egyik humoros tagja, de komolyan! Viszont ő nem fog eljönni, valószínűleg porcica szállt szintijének egyik nagyon fontos kapcsolójára, és így nem lenne képes kellő nyugalommal levezényelni szettjét.

Swans
2011/05/21 21:00
Trafó
3000/3500

Az igazán elvetemült arcok pedig meg sem állnak a koncert után a Soroksári útig, ahol a Gyár néven ismert lebuj ad otthont az Arasfocum és az Idealisten elektronikus-borongós produkciójának. Előző valamiféle Plasma Pool-mellékvágásként van reklámozva, de nem kell aggódni, a black metalt eláruló Csihar Attila valószínűleg nem lesz ott. Viszont rengeteg gótikus nőszemély igen, tehát ha valakinek megér egy kitérőt pár fűzős 14 évessel való numera, hát ne habozzon! Swans-jeggyel ezt még ingyen meg is teheti majd!

Arasfocum, Idealisten, DJ Davina, DJ Kraak
2011/05/21 valamikor hajnal hasadtakor
Gyár
0/500

És jövő hét szerdára, azaz május 25-ére is akad egy kitűnő elfoglaltság a hipster fenevadak számára: érkezik az egyesült királyság-béli Anaal Nathrakh, akik a pletykákkal ellentétben még mindig nem egy és ugyanazon banda az Anal Nosoroggal. A Dürer Kertbe áthelyezett koncerten minden valamirevaló elmebeteg meggyőződhet arról, miért is menő dolog grind tempókat vegyíteni gyűlölettől lángoló black metallal, illetve SOAD-szerű vokalizálási technikával. Ne nézzetek ránk, mi nem tudjuk a választ, és nyilván az idén megjelenő 8. album, a Passion sem lesz képes ennek ésszerű megindoklására, de hát nyugodtan szakadjunk el a realitások talajától, Anaal-ék tekintetében legalábbis ez a legcélravezetőbb megoldás. Bugyborékoló sound és végítélet-ittas látomások valószínűleg lesznek, vastagkeretes intelligenciaosztók minden bizonnyal szintén lesznek, de az ő jelenlétükön felháborodó oldschool harcosok is minden bizonnyal tiszteletüket teszik, hogy teljes legyen ezúttal is a mi kis underground játszóterünk.
A hazai előzenekarok pedig a gore színtér felől érkeznek: a Limb for a Limb mellett a Coccolino-maci esküdt ellenségei, a Harvester is játszhatnak majd e jeles napon, őket se hagyjátok ki, mert ne.

Anaal Nathrakh, Limb for a Limb, Harvester
2011/05/25
Dürer Kert
2500 / 2900

Ha pedig ez még mindig nem lenne elég, másnap irányozzátok lépteiteket ismét a Dürer Kert felé, ahol négy magyar zenekar fog ingyenes koncertet adni az arra fogékony közönségnek. A Brainlust-nak (true hungaryan zombiecore) és a Wasted Struggle-nek (true hungaryan coremosh hardthrash) külön tessék majd örülni, de persze a másik kettő befutó sem lesz olyan elhanyagolhatóan rossz, mint mondjuk egy egész estés Mötley Crüe koncert DVD, esetleg egy elbaszott Edda-klón csapat fellépése az RTL Klub reggeli műsorában.

Orient Fall, Brainlust, Wasted Struggle, Emerging Beast
2011/05/26 20:00
Dürer Kert kisterem
ingyenes