Ha valaki akár csak egy évvel ezelőtt megkérdezi tőlem, szerintem mit fogok előbb látni, a Botanistot élőben vagy Ossian-klipet a Petőfi TV-n, bizonyosan hülyének néztem volna. Már csak azért is, mert akkor még Petőfi TV sem volt még. Csak elnyomás, elnyomás, elnyomás…

Nem lehet véletlen az sem, hogy még Botanist-számot sem játszottak soha a rádióban. Csak a Punnany Massif, ugye, meg a Yonderboi és a Halott Pénz. Persze, lehet erre mondani, hogy hát Magyarországon nem fogynak olyan jól azok a Botanist-duplalemezek, de hát a szomorú helyzet az, hogy nem is fogyhatnának, mert ezt nem lehet a Media Marktban kapni. Botanist-pólókat nem hamisít a H&M sem. Botanist-felvarrókat nem kapni a Headbangerben. Mindez véletlen volna? Kinek állhat érdekében?

Már csak azért is érdekes kérdések ezek, mert jól látszik az érdeklődés: szerdán Budapesten játszott az “ökoterrorista black metal”-ban utazó csapat a Kayo Dottal, a látogatók száma pedig bizonyosan elérte a félszázat. A saját szememmel győződtem meg róla, hogy az emberek, ha hagyják őket, szívesen ugrálnak ilyen cimbalmos hülyéskedésre. NAGY-SZÍN-PAD!

Jó, igazából senki nem ugrált, a többség nézett komolyan maga elé, de belülről mindenki átszellemült. Mindez nem meglepő, Otreborék nagyon jól tudják hozni a hangulatot, még egy pár füstölőt bevetnek, és ők lettek volna egyenesen a Wolves in the Throne Room.

Amerikai barátaink megvalósították azt a csodát, hogy egyszerre zenélnek virágokról és próbálnak gonoszak, félelmetesek lenni. Pedig még Seth Putnam is teljesen átalakult, mikor szíve virágba öltözött, zenekara, az Anal Cunt pedig rögtön elkezdett a nők tiszteletéről és a szerelemről dalolni. A botanisták másban utaznak, ők kiállnak kámzsáikban, lehorgasztják fejüket, mint a hóhérok, és belefognak az termésset ditséretébe. Beteg lelkeknek való füves zenécske ez, a fű minden értelmében.

Sajnos a Gozsdu Manó Klubban nem aggatták magukra a fél erdőt, megelégedtek a hóhérsztájllal, meg az egészen csodálatos zenével, ami a subterrások szerint “a legnagyobb átverés az extrém zenék világában a Sunn O))) óta, ami elég nagy szó, kár, hogy alig sikerül átverniük valakit. És hogy nem gitárzene.”

Nem tudom, a résztvevők átverve érezték-e magukat, mindenesetre én igen, mert rajtam kívül senki nem öltözött black metalosnak, a többiek épp úgy festettek, mint a GMK látogatói egy átlagos szombat éjjel. De hát engem már 2012-ben is sikerült megtéveszteni, amikor felvettem év végi listámra a Botanist aktuális rettenetét.

Madárcsicsergéssel meg békabrekegéssel indult a koncert, még szerencse, hogy aztán gyorsan tudatosították mindenkiben: ők nem fákhoz láncolják magukat, hanem kivégzik azokat, akik bántani próbálják ágas-bogas barátainkat.

Nekem a koncertből az abszolút legemlékezetesebb momentum mindenképpen Otrebor ujjmozgása marad – mint itt is látható, a nagy őrjöngés közepette mutatóujja azért jár, és lelkesen nyomogatja azt a harmónikaszerű izét, amin játszik. Illetve a tagok fejére szerelt kis lámpácskák is cukik voltak, aminek segítségével próbáltak kilátni csuklyáik alól.

Otrebor mindenesetre elég szépen vonta magára a figyelmet, eleve majd’ két méter a srác, és azzal, hogy egy helyben állva, lehorgasztott fejjel őrjöngött, kétségkívül hatásos volt. Persze, aztán két dal között rendre megmutatta emberi arcát, mikor azzal próbált ijesztő lenni, hogy hörögve-károgva jelentette be a következő számot.

Illetve emberi oldaluk akkor is megmutatkozott a srácoknak, amikor koncert után levedlették külsőségeiket, és kiderült, hogy ők is csak épp olyan hipszterek, mint mi mindannyian. A szemüveges énekes srác például a Kayo Dotot már mögülem nézte végig, mégsem kellett két percenként hátrafordulnom, nem tervez-e valami eszelős dolgot ott megbújva.

A Kayo Dot sem volt rossz, néha átmentek egészen Ulver-szerűen ambientbe (a Mortality of Doves-nál például helyenként ezt érzem), máskor csak simán kellemesek voltak. Aztán hirtelen átváltottak őrjöngősbe, a metálos Szegedi Csanádnak tűnő gitáros pedig bevadult, és úgy üvöltött, mint egy metálos Szegedi Csanád. (A linkelt képen mondjuk nem néz ki úgy, sajnálom, pedig nagyon próbáltam ilyet találni, úgyhogy inkább csak higgye el nekem mindenki, hogy olyan volt.)

Aztán rögtön visszavedlettek progos gyönyörködtetőkké, és az énekes is visszavette legszebb ünneplő ruháját, olyan szelíden és dallamosan énekelve, ahogy csak lehet.

Náluk a külsőségek már nem játszottak annyira, egyszerűen csak nyomták a kurva jó zenét és ennyi, mert hát nem is kell több. Én mégis a Botanistra szavazok, mert hát feltehetően ha ők a főprodukció, nem a Kayo Dot, jóval kevesebben érkeznek, pedig ez a black metal és általában is a ZENE jövője, Szabyest ask.fm-sztár muzsikája mellett, persze.

És persze a lényeget majd ki is hagytam: az egész csak 1500 Ft volt. Úgy is mondhatnám, hogy kijött egy az életünk szerelmének vett csokor árából az egész.