Az utóbbi napokban-hetekben több olyan úgynevezett flashmob vagyis villámcsődület volt a nagyvilágban, ami meghozta a kedvünket ahhoz, hogy mi is belevágjunk ilyesmibe.

Nemrég a nemzetközi roma nap alkalmából egy cigány fiatalember állt ki a Kálvin térre, bekötött szemmel, ezzel a táblafelirattal a kezében: “Cigány vagyok, sokak szerint bűnöző. Én bízom benned. Ha te is bízol bennem, ölelj meg!” Ezzel amúgy egy kanadai ötletet másolt le, ott az volt a felirat, hogy  “Muszlim vagyok, terroristának bélyegeznek. Bízom benned, te is bízol bennem? Ölelj meg!”. Elég sikeresnek bizonyult mindkét eset, tömegével mentek az ölelések, a kisebbség megértése, egyszóval érezni lehetett, hogy a galambok most olajágat hoznak a szájukban, nem pedig primitív kellékei szögesdrótra tekerve egy Mayhem-koncertnek.

Ennek apropóján Holden kollégámat beöltöztettük metalosnak (hosszú haj, háromnegyedes terepgatya, fekete metalzenekaros póló), és az Erzsébet-térre kiállítottuk, szintén bekötött szemekkel, a következő táblával: “Metalos vagyok, kérlek ölelj meg!” Azt fontos megjegyezni, hogy az első hasonló performance 1993-ban esett meg, csak akkor még “Metalos vagyok, kérlek ölj meg!” felhívással, amit egyedül Vikernes vett komolyan, amikor Euronymust “véletlenül” otthon találta. Ennek a továbbfejlesztett változatát alkalmaztuk most Holdenen kísérletként, és hát meg kell hogy mondjuk, nem pont ilyen reakciókra számítottunk. Az előzetes kalkulációnk szerint olyan 666 ölelést saccoltunk, de csalatkoznunk kellett. Egyetlen ölelést sem kapott, csak megvető pillantásokat. Na jó, néhány japán turista érdeklődve lefotózta, mert ilyen állatot még nem láttak messzi hazájukban, illetve egy közeli fodrászat reklámfogás reményében bepróbálkozott egy zsíros hajra való sampon népszerűsítésébe Holden kinézetét meglátva, de ennyi, amit el tudtunk érni az akcióval.

Pár óra hiábavaló álldogálás és megszégyenülés után, már épp beszüntettük volna a ‘mobot, amikor feltűnt a téren Lénárd Laci, és ahogy ráeszmélt, hogy mi zajlik itt, széles lépésekkel megindult Holden felé, hogy adjon egy ölelést, hisz ha van valaki, aki tudja, milyen metalosnak lenni, akkor az ő. Az utolsó pillanatban azonban rájött, hogy ez csak egy újabb Autodafés marhaság, és leköpte a kollégát, majd szitkozódva tovasietett.