A Sziget 0., azaz nulladik, Metál Napjáért lelkesedő nulladik tinédzser nyomára bukkantak a Borsod megyei Hernádszurdokon. Szülei elmondása szerint a 12 éves Kiss Józsika már hónapok óta izgatottan várta, hogy bejelentsék: miféle metálcsapatok fogják ellepni idén a Hajógyárit, melyeken végre kipihenheti ezt a kemény fizikai munkával töltött hosszú esztendőt.
“Az én Jocókám áldott jó gyerek, csak komposztáláskor kell mindig nógatni, hát nem fűlik hozzá a feje, de amúgy tényleg áldott gyerek, segít, ahol kell. Hát ez volt neki a nagy álma, mit mondhatnék, ha ezt szeretné az a gyerek, akkor lásson világot. Mindig tele van a feje azokkal a modern zörgésekkel, hát mondom én neki, hogy nem lesz ez így jó, de mit tehetnék, szereti az istenátka. Hát egy, vagy izé, két hónapja is nagyon magába’ volt az a kölök, mondom, ‘mi a jó isten bajod van megint’? Hát kisült, hogy csak egy nap lesznek ezek az üvöltözős zenék, hát mondom én neki, azzal nincsen semmi baj, sok is lenne az neki. De mégis nagyon magába’ búsult. Hát legalább azon az egy napon hadd’ érezze jól magát” – tudhattuk meg a fiú édesanyjától, aki azt is elmondta, hogy gyermeke egyszer már majdnem eljutott osztálykirándulás keretében a Parlamenthez, de sajnos még az egyik aluljáróban működő mozgólépcsőn rosszul lett, és a továbbiakban már nem tarthatott társaival.
“A Hammerfall hatalmas zene, kedvenceim, igen” – mesélte Józsika, aki azt is hozzátette, hogy még sosem találkozott élőben metálossal, de most majd reméli, fog: “a neten láttam, hogy így mindig feketében vannak, én is szeretnék már, de napszúrást kapnék a földeken sajnos. De anyámék megígérték, hogy a Szigetre vehetek magamnak egy fekete pólót, és már alig várom, hogy lássanak benne az ottani metálosok”.
Józsika kedvét immár az sem szegi, hogy csak egy nap áll idén a metálbandák rendelkezésére: “úgyis csak egy napra nyertem belépőt a sulis versenyen, így legalább láthatom az összes érdekes bandát. Nagyon izgulok, igen, a Dimmu Borgir szerintem nagyon kemény, ott lehet inkább hátul maradok, de a Lacuna Coil énekesnője olyan, mint egy igazi hercegnő. Anyám húzott is, hogy nehogy aztán elcsavarja a fejem, de mondtam neki, hogy ‘megvesztél?’ A lányoknak csak a hajuk meg a ruhájuk fontos”.
A 12 éves Kiss József a szomszédos hidasnémeti általános iskola tanulója, aki egy nyereményjáték keretében jutott hozzá a Metál Napra érvényes ingyenjegyhez. Igyekeztünk megszólaltatni a többi pályázót is, de az adatbiztonságra vonatkozó jelenlegi szabályozás miatt nem tehettük, meg nem is volt más jelentkező.