II. János Pál pápa térré avatásán jártunk a hétvégén, ahol a vallási élet több elismert képviselője is tiszteletét tette: Orbán Viktor, a Hetedik mennyország című sorozatból ismert Camden tiszteletes, de Anton Lavey unokája, Christian Lavey is jelen volt a csodás eseményeket ígérő ünnepségen. A karneváli forgatagban elvegyülve sikerült néhány szót váltanunk Tom Cato Visnes atyával és III. Jan Axel Blomberg-gel is, de hosszabb interjúra csak a mostanság egyre inkább feltörekvő Aurelius Augustinus vállalkozott.

Holden (H.) — Köszöntjük az Autodafén, Szent Ágoston, a keresztyén oldal egyik legnépszerűbb webzine-jén. Hogy tetszik ma lenni?

Augustinus (A.) — Légy bátor, s hidd, amit hiszel! Ez a legjobb, amit hihetsz, még ha az ok, amiért így van, homályban is marad. Saint_Augustine_of_Hippo

H. Viszont egyre több okunk van a félelemre: a gyöngyöspatai cigánygyerekek hídvámot szednek, Osama bin Laden követői megtorlással fenyegetőznek, és a Virrasztók is hamarosan új albumot jelentet meg. Mitévők legyünk?

A. — Félelmeid elől elbújhatsz, de az igazság szabaddá tesz.

H. — Ez a radikáljobbos magyar párt szlogenjeként híresült el mostanában. Nem érzi úgy, hogy el kellene határolódnia tőle?

A. — A Szentírást megismerve döbbentem rá korábbi életem hívságos voltára, új emberré váltam ezáltal. Egyedül Isten határolhatja el földi követeit az időleges formáktól.

H. — Tehát ön rasszista. Vallása egyre több kritikát kap mostanában: a The Ocean duplalemezzel támadott tavaly, Daniel Cohn-Bendit szerint nincs helye vallásnak az alkotmányban, Varg Vikernes pedig azt nyilatkozta, hogy a kereszténység csak a judaizmus lebutított változata nem-zsidók számára. Ön is pedofil?

A. — Senkit sem lenne szabad megölniük olyan dolgokért, melyeket nem szabad szeretniük, mivel akaratuk ellenére veszíthetik el őket. Az élettel kapcsolatban talán kétséges lehet, nem pusztul-e a lélek is a meggyilkolt testtel, de ha elpusztul, megvetést érdemel, ha pedig nem, nincs mitől félni.

H. — Szóval Vikernes befeketítésével próbálja magát fehérebbnek láttatni, jellemző! Mi a véleménye a Nevermore-ban történt sajnálatos eseményekről?

A. Amit Isten egynek alkotott, emberi nem azt ketté nem választhatja. Szüntelenül egymásba térnek a különbözőségek, és a világ fogaskerekeit lendítik előre, újabb és újabb kihívások felé.

H. Mások szerint pedig Warrell Dane most csúnyán magára haragította a többieket. Ön ott lesz a The Moon and the Nightspirit lemezbemutató koncertjén, most pénteken a Tündérgyárban?

A. — Mióta a kéregbölcső a lenti világ dallamaira ringatott minket, szüntelen keressük idebenn a felleg útját, mely szívünket a holdvarázsolt éjszaka csendjére hangolja újra. Öreg erdőben járunk már, moha lepte be gyarló fajtánk megváltását, de a tücskök az avarban bizalomra okot adó hírnökei egy új tavasznak.

H. — Egyetértünk, a Virrasztók jelenléte minket is nagyon elbizonytalanít. Mindenesetre egy egészséges röhögés sosem árt!

A. — Vannak olyan dolgok is, amelyek, úgy látszik, nem jutottak osztályrészül az állatoknak, de az emberben sem tartoznak a legmagasabb rendű tulajdonságok közé, mint például a tréfálkozás és a nevetés. Ezek ugyan emberi dolgok, de aki helyesen ítéli meg az emberi természetet, az alacsonyabb rendűnek tartja őket.

H. — Tehát ön szerint emlékpálinkára fel? De ha már az emberi dolgokat említette, kíváncsiak vagyunk, hány pontra értékelné az Ossian legújabb lemezét.

A. — Minden ember teljes szívből akarja és áhítozza a boldog életet. És akkor miért nem éri el mindegyik? Hiszen azt mondtuk, hogy ezt minden ember akarata révén szolgálja meg, mint ahogy a nyomorúságos életet is az akaratukkal szerzik meg maguknak, s így minden esetben azt kapják, amit megérdemeltek.

H. — Ne legyen igazságtalan, már a Lángoló Gitárokon is olvashattuk, hogy Endre végre pozitív szövegeket ír, és igyekszik az élet napos oldalát szemlélni. A címlap talán nem a legjobb bizonyíték a dicső jelenre?

A. — Az emberi dicsvágy is az alacsonyabb rendű tulajdonságaink közé sorolható, mely Isten színe előtt nem maradhat tovább titokban.

H. — Mielőtt még istenkáromlásba bocsátkoznánk, szeretnénk megköszönni önnek ezt az interjút. Könyörgünk, ne hallgasson As I Lay Dying-ot!

A. — A metalcore útjai kifürkészhetetlenek.